Ja, det var ju också ett statement!? Vadå rädda brottningen? Bygg en brottarklubb?

Bilden som sprids av brottningen är mångfasetterad och framförallt tvetydig. Man pratar med äldre idrottare, oavsett idrott, och får i princip alltid samma svar: – ”Det är den bästa och mest allsidiga träning som finns”. Samtidigt så kommer det indikationer från de aktiva inom brottningen att den ständigt minskar? Hur hänger detta ihop? Hur kan det vara den mest allsidiga träningen men också en idrott på nedgång, i princip utrotningshotad? Analysen av detta kan vi lämna därhän eller låta mer insatta personer svara på. Dock kan jag berätta hur man kan rädda brottningen, hur man bygger en brottarklubb, en brottarförening, och hur man fyller den med all sin kärlek enbart med motivationen att skapa förutsättningar för barn och ungdomar att växa.

Är det ens möjligt

Det var naturligtvis den första tanken som slår initiativtagarna bakom satsningen att starta en ny förening som arbetar för brottning i Vellinge. Finns det ett behov, finns det tillräckligt mycket intresse i vårt upptagningsområde. Precis som historien tidigare visat så är allt mjöligt, eller som Gunde sa: -”Ingenting är omöjligt”. Det är precis det som bevisas när envisa föräldrar och brottningsfanatiker samlas strax i början av december 2017. Att ett gäng föräldrar med olika bakgrund, olika förutsättningar och olika möjligheter snarare visar att vi har olika saker att bidra med. Det som är gemensamt är att vi älskar brottningen, återigen på olika sätt och av olika anledningar men agendan är densamma. Att hitta ett ställe där alla får vara med, där man värnar om barns vänskap, lär dem självkänsla, respekt för andra och att agera som ett lag trots att det är en individualistidrott.

Det är inte möjligt

Nej, det är inte möjligt! Så skulle jag beskriva det idag, trots att jag precis har upplevt det. Det är inte möjligt att komma så långt som vi kommit! Vi är i princip färdiga på mindre än en månad. Hur kunde en brokig skara människor springa som idioter, alla med samma glöd, samma eld och samma passion och åstadkomma det som idag finns? Vi har haft samtal med kommunen, bönat och bett. Skrivit avtal med sponsorer. Vi har lagt upp träningsstrategier, dokumenterat värderingar, skapat hemsida, brottats med varandra utan att trampa varandra på tårna. Vi har tagit in nya människor som inte var med från början. Gett dem en plats och låtit dem agera på sitt sätt, låtit dem fylla på med det värde som vi saknade. Det är alltså möjligt och först då förstår jag det omöjliga i prestationen.

Hur räddar vi brottningen

Allt som får kärlek och omtanke växer och det är precis det som brottningen behöver. Kärlek.

Brottningen behöver kärlek av en blandning av människor, de som är gamla i gamet är viktiga, sitter på ovärderlig kunskap om tekniker och strategier men den behöver också den naiva kärlek som bara oförstörda människor kan ge. Precis de människor som trodde att det var möjligt att starta en ny förening var så naiva och vi är redan förstörda eftersom jag nu säger att det inte är möjligt. Det behövs ständigt nya människor som upptäcker brottningen och som ett barn anammar allt det positiva det ger, som ser nya möjligheter där de erfarna ser svårigheter och hinder. Vi ska alltså rädda brottningen genom att värna om den i stort men vi börjar med att starta en liten förening som vi sen fyller med kärlek, glädje, naivitet och passion.

Vi välkomnar alla som vill komma till vår förening med öppna armar, alla som vill och kan bidra till utveckling och positiv förändring ska vara med. Vi behöver er alla! Tack till Alex, Jerry, Pontus, Mikael, Jocke, Therese, Tobbe, Magnus och Jörgen för att jag fått uppleva detta tillsammans med er. Att bygga för framtiden och att återskapa inte bara möjligheter för våra och kommunens barn och ungdomar men också för att jag återfår min fristad och min fritidsgård!

All kärlek!

Jakob