Arvet efter IF Altona

Vellinge Brottarklubb har i tidigare artiklar skrivet om det tragiska i att den anrika brottningsklubben Altona i Skegrie satt brottarskorna för sista gången. Det har naturligtvis varit svårt för de engagerade i Altona att se detta ske, när brottardöden drabbar ens egna livsverk. Naturligtvis så ställer de tidigare aktiva sig frågan: -”Vad händer med  arvet efter Altona”?

Kurt Hahne kommer på besök

För ett tag sedan bedrev vi en av våra träningar i Vellinge Brottarklubbs lokaler. Vår kassör, Mikael Hansson, som var först på plats möter en man som presenterar sig som Kurt Hahne. Mikael och Kurt börjar prata med varandra, Mikael beskriver vad vi håller på med, att vi bedriver brottningsträning, att vi är nystartade och han berättar om våra värdegrunder. Mikael, som inte själv är gammal brottare har vid detta tillfälle inte en aning om att han står och pratar med en människa som andats, brunnit och levt brottning i större delen av sitt liv. När Kurt berättar om sin och Altonas historia så blir detta början på något slags vänskap, ett ansvar och något slags avtagande.

Kurt Hahne på den gamla goda tiden när klubben var tongivande i regionen

Kurt Hahne, Styrelseledamot i IF Altona visar minnen för Vellinge Brottarklubbs kassör Mikael Hansson

Vellinge Brottarklubb besöker Altona

Vi har beskrivit detta i tidigare inlägg, hur det var att komma till det anrika huset i Skegrie, att få besöka en nerlagd förening som haft brottningsverksamhet i över 90 år. Om vi bortser från vemodet som vi redan avhandlat så uppstår det ganska omgående en slags vänskap i mellan Alex, Mikael (Vellinge Brottarklubb) och Kurt Hahne. Att Altona varit både tongivande och framgångsrikt råder det inga tvivel om, lokalen är smockfull med minnen, pokaler och dokument. Vi är egentligen där för att hämta lite överblivna skivstänger som ingen verkar vilja ha (som ny klubb är vi jätteglada för våra gamla skivstänger).

Arvet efter Altona

Samtalet hamnar någonstans här i vem som ska ta hand om, vem som ska bevara Altonas arv till eftervärlden. Hur undviker vi att mer än 90 år av brottarhistoria går till spillo, försvinner i en gammal möglig källare. Detta tas upp på ett styrelsemöte i Vellinge BK, -Kan inte vi göra det? Och så blir det. Bara dagar efter kommer Alex, Jerry och Mikael till Altona och med hjälp av Kurt Hahne så packar man ner pokaler, gamla dokument med mera och påbörjar transporten till Vellinge Brottarklubb.

IF Altona kassören Hugo Karlssons legitimation från 1978. En utmärkt kassör som enligt utsago fyllde på med egna pengar om det fanns en differens i klubbens kassa.
Legitimationen gav fritt inträde till alla tävlingar och evenemang som anordnades av Svenska Brottarförbundet.

Exponering och utställning

Att vårda ett arv är inte att ha det liggande i lådor. Samtidigt är Altonas arv så stort att det krävs ett ganska stort utrymme för att kunna visa allt. Vi måste alltså visa respekten genom att visa en del av historien om Altona. Vi har dessutom, än så länge, en för liten lokal för att kunna ha en större utställning.

Tanken är att sätta upp en liten hylla nu, i vår lilla lokal, där vi väljer ut valda delar av samlingen. När vi väl, förhoppningsvis, får en bättre lokal av kommunen så ska vi exponera en större del av samlingen.

Kurt vägrar väga in sig

Igår kom Kurt till vår träning, mitt i den preliminära invägningen inför en nybörjartävling. Han togs emot som en gammal vän, med kramar och handslag. Kurt och Pontus Brinck, huvudtränare i Vellinge Brottarklubb, pratade minnen. Kurt har nämligen dömt många av Pontus matcher då han var aktiv brottare.

Mer än priser

Att vårda Altonas minne är mer än att exponera priser och papper. Det är att få alla tidigare aktiva inom Altona, alla supportrar, att känna sig välkomna hos oss. Att själen av Altona lever vidare genom Vellinge Brottarklubb. Detta är vad det handlar om, att inte låta saker försvinna, att inte låta 90 år av brottningskultur gå till spillo. Tack för förtroendet.

Sammandrag vid Altonas 60års jubileum