Ringormspolicy

Vid misstanke eller konstaterad ringorm på brottare i klubben så ska samtliga aktiva meddelas om att ringorm konstaterats på brottare. Detta är för att vi ska kunna förebygga att smittan sprids.

Medlemmar och föräldrar uppmanas att tvätta, sängkläder, kläder och andra textilier i minst 60 grader.Medlemmar som har kontakt med pälsdjur ska iaktta större försiktighet och kontrollera även husdjur.
a. Dessa skall iaktta extra noggrannhet beträffande kläder och
skor
b. Kroppen inklusive hårbotten bör regelbundet undersökas
c. Husdjuren bör undersökas och behandlas om de härbärgerar smitta

Smittade personer får ej delta i träning eller tävling, vid misstänkt smitta skall den kontrolleras på hudklinik och diagnostik skall drivas. Efter 7 dagar med Lamisil eller tablettbehandling kan man betraktas som smittfri, eller efter 14 dagar med övriga krämer. Alla fjällande utslag skall vara borta. Tränare eller annan, behörig, bedömer att smittrisk är minimerad genom att inspektera infekterade områden innan man beträder mattan.

Alla undersöks i samband med tävling

 

 

 

 

Ringorm – tinea corporis

Corporis betyder kropp. Svampinfektioner på kroppen kallas ringorm, eller revorm. Sjukdomen förekommer oftast på armarna, benen, bröstet och i ansiktet.

Ringorm kan smitta från husdjur, som katt, marsvin och kanin. Oftast har även det smittade husdjuret symtom som klåda och hårlösa fläckar. Smittan kan även spridas från människa till människa.

Symptom

Det vanligaste symtomet på ringorm är små röda och kliande utslag. På en mörk hud syns oftast inte det röda. Utslagen är runda eller ovala och någon millimeter till flera centimeter i storlek. Ytan är ofta fjällande eller småknottrig. När utslagen blir större kan de börja läka i mitten och får då sin typiska ringform. Huden inuti ringen kan se normal ut. Kanten på ringen är lite upphöjd och kan fjälla, den är röd på ljus hud och gråvit på mörk hud.

Inkubationstid

Inkubationstiden, det vill säga den tid det tar från det att du har smittats tills sjukdomen visar sig, kan variera från några dagar upp till högst två veckor.

Om du tror att du eller ditt barn har svampinfektion på kroppen eller i hårbotten ska du kontakta en vårdcentral. Alla som bor tillsammans ska undersöka sig så att alla kan få behandling samtidigt.

När du eller ditt barn har ringorm är det viktigt minska risken för att smittan sprids.

  • Tvätta till exempel sängkläder, kläder och textilier i minst 60 grader C.
  • Rengör hårborstar och kammar.

 

Egenbehandling
Vanlig receptfri kräm mot ljumsk-/fotsvamp är effektiv även vid ringorm. Tex Lamisil kräm 1% 1 behandling 2 gånger per dag i två veckor är en effektiv behandling. Canesten eller Pevaryl kräm 2ggr/d i fyra veckors kan också rekommenderas. Efter två veckor har de fjällande utslagen försvunnit och man är smittfri. Det är inte ovanligt att man har en pigmentstörning i huden efteråt, denna är ej smittsam. Vid svamp i hårbotten kan schampo innehållande ketokonazol 20% användas. Schamponera, skölj efter 5 minuter och upprepa i 5 dagar. Det är lättare att få ringorm vid torr hud, smörj med tex Fenuril kräm efter dusch.

Ytterligare behandling
Läkare kan göra ett hudavskrap som undersöks i mikroskop samt odling kan utföras. Läkare kan skriva ut tabletter som är effektiva mot ringorm (tex fluconazol, griseofulvin, Lamisil). Detta kan bli aktuellt om utslagen är utbredda eller om de sitter på svåråtkomliga ställen tex i hårbotten.